CROHNS SYKDOM

Crohns sykdom er en kronisk betennelsessykdom i fordøyelseskanalen. Alle deler av fordøyelseskanalen kan rammes, fra munnhulen til endetarmen, men det er overgangen mellom tynn- og tykktarm som oftest blir angrepet. Det finnes ikke kurerende behandling, men legemidler kan redusere betennelsen og dempe symptomene.

Utbredelsen er som vanlig flekkvis, med områder mellom der tarmen er tilsynelatende normal. Perianale endringer som fissurer, fistler og abscesser er normale, men selve endetarmen/rektum er som regel ikke affisert (i motsetning til ulcerøs kolitt, som er den andre hovedtypen av inflammatorisk tarmsykdom).

Betennelser utenfor tarmen kan også skje. Pasienter med Crohns sykdom - som ved ulcerøs kolitt - har også en økt risiko for å få kreft i tykktarmen.

Sykdommen er kalt opp etter amerikaneren Burrill Bernard Crohn, som beskrev mange tilfeller av distal ileitt i år 1932. 2-300 nye tilfeller i Norge diagnostiseres hvert år. Sykdommen kommer som oftest i alderen 14-24 år. Årsaken til sykdommen er ikke kjent, men det finnes en teori som sier at Crohns sykdom kommer av en immunologisk feilrespons på et fremmed agens (matemne eller bakterie) hos genetisk predisponerte individer.

Del siden sosialt!